Chilipartjes moussaka-style
45 min bereidingstijd
20-25 min in de oven
Wat heb ik nodig:
personen
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Snipper de ui en hak 2 tenen knoflook fijn.
- Verhit in een braadpan 2 eetlepels olijfolie. Fruit de ui met de fijngehakte knoflook, de kaneel en de oregano 1 minuut. Voeg het gehakt toe en bak het in 5 minuten rul en bruin.
- Schep de tomatenpuree erdoor en bak nog 1 minuut. Schenk de wijn erbij. Voeg ook de passata toe en laat de gehaktsaus 30 minuten zachtjes koken tot een dikke vleessaus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd intussen de aubergines in plakjes van ½ cm dik. Leg ze op de bakplaat en besprenkel met 3 eetlepels olijfolie. Bestrooi met zout en peper. Rooster de aubergine in de voorverwarmde oven in 10 minuten goudbruin en gaar.
- Smelt in een sauspan de boter. Voeg de bloem toe en bak 2 minuten mee zonder te kleuren. Schenk al kloppend met een garde de melk erbij. Klop tot een gladde en gebonden dikke saus. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Bedek de bodem van de ovenschaal met 1/3 van de aubergine. Verdeel er de helft van de gehaktsaus over. Verdeel er weer 1/3 van de aubergine over en schep de rest van de gehaktsaus erop. Dek af met de rest van de aubergine.
- Schenk de bechamelsaus over de aubergine en bestrooi met de geraspte kaas. Steek de chilipartjes in de kaas.
- Bak de moussaka 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, tot de chilipartjes goudbruin en gaar zijn.
- Hak intussen de amandelen grof. Pers de resterende knoflook. Boen de citroen schoon en rasp 1 eetlepel van de gele schil. Hak de peterselie fijn. Meng de amandelen met de knoflook, de citroenrasp, de peterselie en zout naar smaak.
- Neem de moussaka uit de oven en laat 5 minuten rusten. Bestrooi met het amandel-peterseliemengsel.
- Moussaka is geen snelle maaltijd, maar elke minuut bereidingstijd waard. De chilipartjes met fris amandelpeterseliemengsel maken deze versie lekker pittig en geven een extra dimensie aan de bechamelsaus.
- Tip: Liever met minder vlees? Vervang de helft van het gehakt door 250 gram champignons in plakjes of 250 gram linzen uit blik.
- Tip: Maak terwijl de moussaka in de oven staat nog een frisse salade voor erbij.
Benodigd product
Voedingswaarden per persoon
- 825 kcal
- 54 g vet waarvan 22 g verzadigd
- 42 g koolhydraten
- 36 g eiwit
- 10 g vezels
- 2,9 g zout
Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen